Евтиното царевично олио се справя с редуциране нивото на лошия холестерол в кръвта по-добре от най-скъпия сорт зехтин, показало изследване на американски учени от независимия Център за биомедицински изследвания в Средния Запад, публикувано в списание European Journal of Clinical Nutrition.

На конгреса на Европейското общество на кардиолозите, състоял се наскоро в Рим, водещи световни експерти по сърдечни и сърдечно-съдови заболявания стигнали до извода, че основаната на зехтина средиземноморска диета „работи“ по-добре, отколкото статините (препаратите за смъкване нивото на лошия холестерол в кръвта), предотвратявайки от преждевременна смърт. Затова преди да преминат на статини, пациентите със сърдечно-съдови заболявания трябва да започнат с промяна в храната, въвеждайки висококачествен зехтин, зеленчуци и ядки.

Резултати от изследването на американски учени обаче ни кара да предположим, че няма никаква необходимост от покупката на скъп студено пресован зехтин (extra virgin). Този модерен сорт зехтин напълно може да бъде заменен с обикновено евтино царевично олио.

В експеримента на учените участвали 54 души, едни от които в продължение на три седмици всекидневно добавяли в менюто си или зехтин extra virgin, а другите - царевично олио. Участниците редовно давали кръв за изследване на нивото на мазнини и холестерол.

Резултатите показали, че при приемащите царевично олио както нивото на холестерола въобще, така и нивото на липопротеините с ниска плътност – така наречения лош холестерол, в кръвта се оказали по-ниски отколкото при другите, които използвали зехтин в храната си. Което означава, че царевичното олио е по-полезно от зехтина, защото по-успешно намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, категорични са учените.