Хлорофилът е уникален компонент, който се съдържа само в зелените растения. Чрез енергията на слънцето - по пътя на фотосинтезата, хлорофилът произвежда храна за растенията. Функционалните му свойства са подобни на тези на кръвта в човешкия организъм. Затова учените наричат хлорофила “кръвта на растението”.

Да сравним строежа на хлорофила и хемоглобина. Колкото и да е странно, единствената разлика между тези две вещества се състои само в един атом, намиращ се в центъра на молекулата. Този атом в молекулата на хлорофила е магнезий, а в молекулата на хлорофила – желязо. Това откритие води до заключението, че хлорофилът представлява огромна ценност за нашия организъм. Той внася значително количество кислород в организма, поддържайки по този начин аеробните бактерии в него. Колкото повече е хлорофилът, толкова по-добра става нашата чревна флора и въобще за общото ни здравно състояние.

Имайки предвид, че салатите са основен източник на хлорофил, трудно може да се намери по-добър начин да се заредим с него, освен чрез зелените коктейли.

Знае се, че хлорофилът помага да се предотвратят много форми на рака и атеросклерозата. С голямото количество витамини и високо съдържание на кислород, те са най-пълноценната храна на планетата. Включвайки зелени коктейли в диетата си, можем да поддържаме организма си здрав и силен.

Хлорофилът противодейства не само на раковите заболявания, той лекува черния дроб и изхвърля токсините, тъй като има диуретичен ефект. Подобрява работата на щитовидната и надбъбречната жлеза, помага при анемични състояния, регулира кръвното налягане, активира работата на дебелото черво, успокоява и се противопоставя на хранителните токсини.

Защо зелен коктейл вместо прясно изстискан плодов сок?

Соковете действително съдържат голямо количество полезни компоненти на плода. При това мълниеносно влизат в кръвта и я насищат с въглехидрати и други вещества, което пък изисква да се форсира работата на жлезите с вътрешна секреция, за да снижи внезапните високи концентрации на витамини и минерали.

Приемът на голямо количество плодови сокове не е полезен. Когато е в големи концентрации, всеки витамин има своите отрицателни токсични ефекти. Например витамин А при високи концентрации може да предизвика сънливост, повръщане, повишаване на мозъчното налягане, обриви, както и тератогенен ефект  (увреждане на плода) при бременните жени. Витамин С при високи концентрации в кръвта може да предизвика безсъние и чувство за безпокойство. Той забавя продукцията на инсулин, което на свой ред води до повишаване нивото на глюкозата в кръвта и до появата на захар в урината. Високите концентрации на витамин С могат да доведат и до оксалатни камъни в бъбреците и повишено ниво на съсирване на кръвта.

Зелените коктейли, за разлика от плодовите сокове, съдържат целулоза, усвояват се и се преработват лесно в стомаха. Когато са добре смлени в блендера, те буквално се усвояват още с влизането в устната кухина.

Как се комбинират? 

Препоръчителната пропорция е 40% зеленини към 60% плодове или зеленчуци

Например, можем да комбинираме листа от маруля, коприва, магданоз, спанак, глухарчета, въобще няколко вида зеленини с плодове или зеленчуци, съдържащи не само хлорофил, но и витамини, минерали и целулоза. Трябва предварително да са добре измити и ако е нужно, да се добави вода за необходимата консистенция. Всичко се смесва в блендера. Могат да се добавят и пресни сокове.

Важно!

Мляко и други течности НЕ се добавят.

Желателно е да са тъмно-зелени на цвят и да се редуват всеки ден различни рецепти.

Най-добре е да се изпият веднага след приготвянето.

В хладилник могат да се съхраняват най-много до три дни.

Списък на подходящи за коктейл зеленини:

Обикновена салата, лапад, магданоз, копър, целина, листа от глухарче, люцерна, коприва, листа от малини, ягоди, боровинки, листа от цвекло и зеле, броколи.

Едно от най-ценните растения, което освен високо съдържание на хлорофил, има и много калций, магнезий, натрий и калий, е люцерната. Сокът от тази трева и коктейлите с нейния сок оказват лечебно-профилактично действие при сърдечно-съдови заболявания, нарушение в дихателната система, както и повишава имунитета на организма.

Как да се употребяват зелените коктейли?

Дозата е 250 – 300 мл. Пият се преди хранене или вместо храна по 3-4 коктейла дневно.

Ето една приятна напитка: 5-6 кубчета (3х3 см) замразен спанак, 1 банан, 1 круша, 1 ябълка, няколко стръка магданоз и 1 литър вода.

Да ви е сладко!