Музиката може да бъде не само източник на удоволствие - слушането на музика може да подобри психическото ви здраве. Какво още?

Подобрява когнитивните способности

Слушането на музика може да подобри познавателните способности, особено при по-възрастните хора. Важно е да изберете инструментални пиеси вместо песни със сложни текстове, които могат да отвлекат вниманието ви.

Намалява негативните ефекти от стреса

Според проучване, публикувано в списание PLoS One, слушането на музика може да повлияе на реакцията на човек на стреса и особено на вегетативната нервна система.

В проучването участниците първо са били изложени на стрес, като една група слушала релаксираща музика, друга слушала звука на течаща вода, а третата не получила слухова стимулация. След това всички участници в експеримента преминали психологически стрес тест. Резултатите показали, че тези, които слушат музика, се възстановявали по-бързо след излагане на стрес.

Помага за отслабване

Музиката по време на хранене може да бъде чудесно средство за отслабване, тъй като помага да се яде по-малко. Проучване на международен екип учени установило, че музиката и осветлението спомагат за създаването на по-спокойна среда, където участниците консумират храната по-бавно и се чувстват заситени по-бързо.

Помага за справяне с болката

Преглед на проучванията за ефектите на музиката върху управлението на болката установява, че пациентите, които са слушали музика преди, по време или дори след операция, са изпитвали по-малко болка и тревожност от другите, които не са слушали музика.

Подобрява мотивацията

Има добра причина, поради която ви е по-лесно да спортувате, докато слушате музика, твърдят изследователите. Те открили, че бързо променящата се музика насърчава хората да работят по-усилено, пише Very Well Mind.