Ползата от добро настроение за здравето ни са забелязали още в Античността. Причините да се посмеем са разнообразни, а често дори могат и да не съществуват! Но това не е повод да сдържаме усмивката!

Социално лепило

Феноменът смях може да се появи като форма на социално общуване и алтернативен начин на проявя на агресия – когато прилагането на физическа сила е нежелателно.

Различни изследвания доказват, че смехът е своего рода социално лепило, което обединява цяла група хора. Така например Роберт Провайн, професорът по психология в Мерилендския университет в Балтимор открил, че в компанията на приятели ние се смеем в пъти по-често и то не над шеги, а просто на коментари и фрази, които в други ситуации не предизвикват дори и намек от усмивка.

И въпреки че и без учените ни е ясно, че се смеем по-често на това, което ни харесва, изследванията потвърждават, че тъкмо общият смях е най-верният признак на за завързващата се романтична връзка, както и гаранция за силата на започналите отношения.

Генетична жизнерадост

Учените от Северозападния университет в Щатите открили, че способността да се смеем повече и по-добре да възприемаме хумора издава от самото раждане цветът на очите. Те открили ген, от който зависи емоционалната реакция към позитива и негатива.

Така че ако вие се смеете над нещо, а другите не го разбират, не си струва да преживявате. Възможно е просто по-малко да им е провървяло с наследствеността.

Защита от стрес и стареене

Смехът кара организма да изработва хормоните на щастието – ендорфини, което помага да смъкнем стреса, повишава болковия праг и облекчава оздравяването. Докато действието на хормона на стреса кортизол свързват с увреждането на клетки на главния мозък, а с възрастта това води и до проблеми с паметта.

Учени от университета Лома Линда в Южна Калифорния открили връзка между чувството за хумор и състоянието на паметта при възрастните хора. Ако вярваме на изводите им, благодарение на смеха мозъчната активност се повишава и това действа добре на паметта. Така че може да смятаме стотното гледане на любимата комедия не за напразно изгубено време, а за тренировка на когнитивните функции и борбата със стреса.

Спортна пауза

Смехът е отлична вентилация на белите дробове. Ако се смеем от сърце и душа 15 минути, може да изгорим до 40 калории!

Вярно е, че не можем да заменим със смях бягането в парка или правенето на коремни преси. И жалко.

Сам се пошегувал – сам се посмял

Няма никаква универсална шега, а хуморът съвсем не е главната причина за смеха, смята невробиологът Софи Скот. Хората са уверени, че смехът им е реакция на смеха на събеседника, но обикновено по време на разговора именно този, който говори, се смее повече, коментира Скот.

Смехотерапии

Способността да се шегуваш и смееш е един от показателите за енергийния потенциал на човек, за неговото чувство на увереност в себе си и за нивото му на самооценка, казва психотерапевтът Ирина Каракашина. Лекотата, доброжелателността, усмивката – отразяват и хармонията на физическото тяло, където и сърцето, и белите дробове, и стомашно-чревният тракт, и централната нервна система, и много други органи и системи работят по най-естественият и правилен начин. Ние просто не забелязваме как се случва хармония, но пък вероятно затова се чувстваме толкова добре.

В психотерапията използват и смеха, и шегата, и други подобни методи за лечение. Монотерапията със смях обикновено не е част от практиката, но включването й като елемент на психотерапевтичната практика се приема с адмирации. Това може да е търсене на весели истории в живота на клиента, и полет на фантазията, и озвучаване или прослушване на смешни шоу номера – всичко, което може да позволи на човек да погледне поновому на проблема!

Като отделен вид на смехотерапия е йогата на смеха или хася йога. Тя включва техники, които стимулират смеха, дихателни и дори прости физически упражнения, предизвикващи естествения смях. Неин автор е лекарят Меден Катари. Хася йога гарантира, че след заниманията човек се чувства отпуснат, напрежението и негативът изчезват напълно.