Храната трябва да ни зарежда с енергия, нали така? Защо тогава тъкмо след добра закуска или обед толкова често чувстваме енергиен спад?

Съществуват редица фактори, които могат да повлияят на способността ни да смиламе и усвояваме хранителните вещества от храната и като следствие – на самочувствието ни след хранене. Ако трябва да обобщим, то е много важно с каква скорост и в какви условия се храним. Това обясняват американски диетолози от известната Мейо клиник.

Хранене в условия на стрес

Стресът има особено знамение за хранителните функции. Състоянието на стрес е свързано с високо ниво на адреналин и може да повлияе зле на способността на организма да произвежда стомашна киселина, което на свой ред е в състояние да предизвика появата на стомашно-чревен дискомфорт или летаргия (затормозеност, отпадналост) след хранене, както и да провокира синдром на раздразненото черво.

Казано по-простичко, високото ниво на адреналин заставя тялото да си мисли, че вие се готвите за борба или за защита. В резултат организмът отклонява кръвотока от процесите, които не са жизненоважни в тази ситуация – като храносмилането например, и насочва всички ресурси към спасение от „опасността“.

Всяка минута вашето тяло приема решения за това какво гориво да използва и то може да избере единствено глюкозата, мазнините или тяхната комбинация. Когато изпитвате стрес, минавате на кофеин, постоянно бързате за някъде или се занимавате с интензивни кардиотренировки, вашето тяло се намира в режим на доминиране на симпатиковата нервна система и избира „бързото“ гориво – глюкозата. Като следствие, организмът през цялото време се нуждае от захар за попълване на своите запаси.

Опитайте се да контролирате дишането си или да практикувате кратка медитация. Започнете да дишате дълбоко, за да активирате парасимпатиковата нервна система и да настроите организма си към храносмилане, възстановяване и отдих.  Увеличавайки продължителността на вдишването, вие буквално сигнализирате на всяка клетка от тялото си за това, че сте в безопасност, тъй като не бихте започнали да дишате бавно, ако вашият живот е застрашен.

Мазнини и въглехидрати

Следобедният спад също може да е обусловен от това, което се изяли и изпили. Например какво става, когато изядете бързи въглехидрати, като картофи, бял хляб или бял ориз?

Организмът ви моментално усвоява бедните по съдържание фибри и мазнини от нишестето, които тутакси се превръщат в захар, а глюкозата стремително се влива от храносмилателната система в кръвта. Това стимулира изработването на инсулин, което дава на тялото ви сигнал, че бързо се „засищате“, но също толкова бързо започвате да изпитвате чувство на глад и отново упадък на сили.

Когато обаче ядете храни, богати на фибри, като свежи зеленчуци например, то грубите влакна помагат да се забави постъпването на глюкоза в кръвта. Това помага да удължите освобождаването на енергия.