Периодичното гладуване може да намали симптомите, характерни за множествена склероза, показали експерименти с мишки на китайски учени, предава Xinhua. По време на изпитанията учените позволявали на едни от гризачите да ядат свободно, а другите хранели през ден в продължение на месец. Едновременно с това учените въвеждали в животните препарати, предизвикващи симптоми на множествена склероза. Последвал период от седем седмици, когато и двете групи животни се хранели еднакво.

Оказало се, че периодично гладуващите мишки демонстрирали признаци на неврологични увреждания, като парализа или слабост на крайниците. Някои от тях проявили пълноценни симптоми на склероза, но те се проявили по-късно и в не толкова остра форма, както при животните, които се хранили всеки ден.

Освен това у мишките от гладуващата група се наблюдавали по-малко про-възпалителни имунни клетки и повече клетки, ограничаващи имунния отговор. Въздействието върху имунитета се прави по различни начини. От една страна се променя нивото на хормоните.

При гладуващите мишки открили почти двойно повишено ниво на противовъзпалителния хормон кортикостерон. Възможно е и влияние чрез промяна на чревната микрофлора. А е известно и това, че микрофлората отговаря за това по какъв път - про-възпалително или противовъзпалително, ще се въздейства на имунната система.