Възрастните хора, употребяващи марихуана, са с повишен риск от инсулт и сърдечна недостатъчност, като вероятността от инсулт се увеличава с 26%, а от сърдечна недостатъчност – с 10%, съобщава Live Science. Вземайки под внимание факта, че марихуаната вече се внедрява активно в качеството на лекарствено средство, изводите на учените от Медицинския център Айнщайн са крайно тревожни.

За страничните ефекти от употребата на марихуана се знае все още съвсем малко. Експертите анализирали медицинските карти на повече от 20 милиона души на възраст между 18 и 55 години, като се интересували от пациентите, употребяващи марихуана. Учените отчитали и фактите от развитие на сърдечно-съдови заболявания. По този начин открили еднозначна връзка между марихуаната и повишения риск от проблеми на сърдечно-съдовата система.

Учените не могат все още да кажат след каква дозировка се появяват отклонения. Те не знаят също защо марихуаната влияе негативно на сърдечно-съдовата система. Съществува теория, че при мускулните клетки страдат рецепторите и сърцето губи способността да се съкращава ефективно. Резултатът е сърдечна недостатъчност.

Марихуаната увеличава и вероятността от образуване на тромби – пряка заплаха от инсулт, категорични са експертите.