Ако търсите достъпни и вкусни суперхрани за защита на здравето, спрете се на яйцата. Те имат редица уникални съставки и полезни свойства за организма.

Яйцата са много здравословни и питателни. Те съдържат протеин и малко количество калории. Жълтъкът е добър източник на цинк, желязо, витамини А, В и D, рибофлавин, калций, желязо, фосфор, лутеин и холестерол. Белтъците съдържат протеин. В едно яйце  се съдържа11% от дневната необходима доза протеин за мъже и 14% от дневната доза за жени. Изследване, публикувано от списанието Metabolism, показва, че консумацията на едно яйце за закуска осигурява трайно усещане за ситост и дори помага да отслабнете.

Но невероятните ползи от яйцата не се ограничават до това. Американското списание за клинично хранене публикува материали, които показват, че консумиращите от едно до три яйца на седмица, намаляват риска от високо кръвно налягане с 11-21% в сравнение с тези, които ядат по-малко яйца. И всичко това се дължи на самия протеин, чието ниво е 6,3 g на едно голямо яйце. Значително количество диетичен протеин е свързано с подчертаното понижение на кръвното налягане.

Китайските изследователи откриха специфичен ензим в яйцата, който също влияе на кръвното налягане. Нещо повече, той може да бъде сравнен с обикновени лекарства срещу хипертония от групата на АСЕ инхибиторите. И накрая, яйцата имат положителен ефект върху холестерола, намалявайки "лошия" и повишавайки "добрия" холестерол.