Ефектът на захарта върху мозъка може да се сравни единствено с хроничен стрес, твърдят учени от университета в Нов Южен Уелс и Националния институт по хранене в Индия.

Учените проверили този ефект върху гризачи. Те разделили новородените животнина две групи, като всяка от тях също разделили на две подгрупи.

Първата група в продължение на девет дни живяла в условия на стрес. Втората седяла спокойно в клетката. Половината от животните във всяка група активно се хранили със захар, а на останалите давали балансирана храна. След 15 седмици при мишките, получаващи захар, които не били подложени на стрес, хипокампът имал същите пагубни изменения, каквито и при посестримите им, преживели стрес.

А стресът и захарта давали най-мощен негативен ефект, за което нагледно свидетелстват и патологичните изменения в хипокампа (стресовият хормон – кортизол в буквален смисъл убивал нервните клетки). Отсъствието на стрес и нормалната храна обаче, гарантирали съхранение на мозъчното здраве.

Експертите подчертават, че е необходимо рязко ограничаване употребата на захар. Частта на калориите от захарта не трябва да е повече от 10% от общата дневна калорийност. В една чайна лъжичка захар има 25-30 калории, обясняват есспертите. Изхождайки от това максимумът за жените е 6-7 чайни лъжички дневно, а за мъжете з 9 чайни лъжички.