Дамите с ниска физическа активност, които седят повече от 10 часа дневно, се отличават от връстничките си на клетъчно ниво, съобщават учени от медицинското училище при Калифорнийския университет в Сан Диего. Техните клетки са биологично по-стари с осем години в сравнение с тези на дамите, които не водят активен начин на живот. Припомняме, че хронологичната възраст не винаги съответства на биологичната.

Хромозомите в клетките на такива жени имат по-къси теломери, които трябва да защитават хромозомата от увреждане и постепенно с възрастта се скъсяват. Установено е, че на дължината на теломера влияят различни фактори от начина на живот, като затлъстяване и тютюнопушене например, и този параметър е свързан със сърдечно-съдовите заболявания, диабета и някои видове рак. 

Новото изследване прибавило към тези фактори още един, показвайки, че човешките клетки са склонни да стареят с по-бързи темпове, когато човекът води заседнал начин на живот.

В изследването участвали 1500 жени на възраст между 64 и 95 години. Всички те попълвали специална анкета и носили акселерометър на бедрото в продължение на седмица. Резултатите от изследването са публикувани в Американското списание по епидемиология.

Сега учените започват изследвания и върху мъжете.