Салмонелните бактерии, предизвикващи тежкото хранително отравяне салмонелоза, най-често обитават кокошите яйца, суровото месо, млякото и продукти като майонезата и кремовете за сладкарски изделия.

Тези бактерии поразяват не само хората, но и животните, птиците и дори рибите и жабите.

Основният път на зараза на човека е хранителният - тоест чрез храната, приготвена от заразени продукти, за които се смятат предимно яйцата и кравето мляко.

Здравното министерство на Щатите обаче алармира американците за това, че могат лесно да се заразят със салмонелоза и без да употребяват споменатите опасни продукти. В информация за Центровете по профилактика и контрол на заболяванията се съобщава, че през 2017 година в Щатите са фиксирани 8 огнища на салмонелоза, които били предизвикани от контакти на хората с живи пилета и патета и възрастни домашни птици.

В резултат от игрите с малките пиленца и патенца са заболели над 370 американци, от които 71 били хоспитализирани. А 86% от болните потвърдили, че са имали контакти с живи животни – пилета, патета, пуйки и други пернати. Много от тях са отнасяли животните вътре в дома, играели с тях, прегръщали ги и дори ги целували.

Експерти от Центровете предупреждават, че подобно поведение повишава значително риска от хранително отравяне със салмонела.

Лекарите напомнят, че през миналата година от салмонелоза чрез живи животни били заразени 985 американци, трима от които починали.