Фузобактериите обитват горните дихателни пътища на човека, където влизат в състава на нормалната микрофлора. Аномалният ръст на микроорганизмите е свързан развитието на ангини и херпесен стоматит, както и на понижена имунна защита. Американски и израелски учени установили, че фузобактериите в устната кухина могат да предизвикат развитие на злокачествени новообразувания на дебелото черво. Проучването е публикувано в авторитетното списание Cell Host & Microbe.

Учените открили, че фузобактериите предпочитат да се размножават не в здрави тъкани, а в  туморни клетки. Изследователите проучвали тъкани от колоректални тумори и установили, че в тях бактериите намират отлична среда за размножаване. От своя страна бактериалният растеж  ускорява развитието на тумора. Счита се, че  микробите достигат до тъканите на дебелото черво посредством кръвотока.

Изследователските екипи насочили търсенето си към причината за афинитета на фузобактериите  към раковите тъкани. Установило се,  че белтъкът Fap2, разположен на повърхността на бактериите, разпознава въглехидрата Gal-GalNac от стената на туморните клетки. Свързването между Fap2 и Gal-GalNac потенцира туморната клетка към растеж и метастазиране. Изводите на специалистите били потвърдени при опити с мишки и анализи на човешки тъкани с диагностициран колоректален рак.

Ракът на дебелото черво е третата водеща причина за смърт от злокачествени тумори в Щатите. Учените допускат, че създаването на препарати срещу Fap2 или Gal-GalNac ще намали негативното влияние на фузобактериите за развитие на рак.