Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от свежите, къй като могат да съдържат с до 50% повече минерали и витамини, отколкото пресните, установили американски учени от Университета на Северна Каролина.

Замразяването е най-добрият начин за запазване на храната до толкова, че всички полезни съединения от пресните узрели плодове и зеленчуци са на разположение на човек след размразяването, се казва в доклада на специалистите.

Важно е да се знае, че за замразяване са най-подходящи плодовете и зеленчуците, събирани в максималната им зрялост, когато в тях се съдържа най-голямо количество хранителни вещества. Докато за продажба на пазара се вземат предимно недоузрели плодове, което е подходящо за тяхното съхранение.

Плодовете, събрани на пика на зрелостта им, които се купуват за замразяване, могат да съдържат от 10 до 50% повече хранителни вещества от плодовете от пазара или от супермаркета.

Най-добре е да се купуват замразени продукти без добавки (сол, захар), като по плодовете и зеленчуците не трябва да има ледени кристалчета, а самите те трябва да са твърди, съветват учените.