Експерти от Европейския съюз решили да извземат кадмия от всички бои. А това неизбежно ще промени палитрата на художниците завинаги, премахвайки нюанси на червени, жълти и кафяви тонове.

Откритият през 1820 година кадмий станал основен компонент при създаването на ярки и интензивни пигменти. В боите на художниците той се използва от 1840 година, като осигурява яркост и интензивност на жълтите и оранжеви бои.

Знаменитите жълти оттенъци на Ван Гог и Клод Моне например били създадени с използването на оцветители на основата на кадмия. В организма обаче този тежък метал е виновен за чупене костите.

Съгласно действащите правила на ЕС, съдържанието на кадмий в боите се ограничава до 0,01%, което е недостатъчно оцветителят да придаде на боите необходимите характеристики.

Много художници са възмутени от забраната, която ги принуждава да променят колоратурата на своите творби. Майкъл Крейн, управляващ директор на галерия Spectrum смята, че проблемът с токсичността на кадмиевите бои трябва да се разреши по друг начин. Тези пигменти дават на цвета чистота, светоустойчивост, вътрешна светлина на обектите, което другите компоненти никога не биха могли да постигнат, казва експертът.