Жените се справят със стреса много по-трудно от мъжете, тъй като психологичните механизми за преодоляване на депресивното състояние, повишената тревожност и стреса зависят от пола.

Това открили канадски учени, според които стресът е в главите ни, и ако го крием там, без да споделим проблемите си с друг, боледуваме и живеем по-кратко. Тези, които разказват за преживяванията си, още повече когато го правят и с чувство за хумор, живеят по-дълго, категоричен е генетикът Александър Коляда.

Изследването на проблема е на канадски учени от Университета в Калгари, които тествали нивото на стрес при самци и самки мишки. Получените резултати подчертават важността на социалната мрежа за жените като механизъм за борба с угнетеното състояние по време на стрес, коментира Коляда.

Много видове живи същества, в това число и хората, използват социалното взаимодействие, за да намалят влиянието на стреса, казва д-р Джайдип Бейнс от изследователския екип, като добавя, че липсата на социална мрежа само по себе си може да въздейства стресово. Младите момичета са много по-податливи на стрес, отколкото момчетата. Аналогична ситуация се наблюдава и при жените и мъжете на средна възраст, обяснява д-р Бейнс. Той смята, че общуването в социалните мрежи е по-важно за жените, тъй като те са по-чувствителни към социалната изолация.

Повдигнахме интересен въпрос за последствията от социалните и екологични промени, проявяващи се при децата в пубертета, за да стигнем и до това как жените и мъжете реагират на стресовите събития, казва Динара Баймухаметова от изследователския екип. Според нея получените резултати са важни за разгадаване на дългосрочните последствия  и начините за преодоляване на стресовите състояния при децата и юношите.