Епидемията от затлъстяване започна преди половин век. Вината е в гените, но и в околната среда. Това сочат резултатите от проучване, проведено от експерти от Норвежкия институт за наука и технологии.

Учените анализирали данни за теглото и височината на почти 120 хиляди норвежци на възраст от 13 до 80 години. Данните засягат периода от 1963 до 2008 година. Близо 70 000 от тези хора са имали генетична предразположеност към затлъстяване.

Резултатите сочат още, че от 1960-те години средният индекс на телесна маса (ИТМ) на норвежците се е увеличил значително, както за мъжете, така и за жените. Увеличението на ИТМ се наблюдавало както сред генетично предразположените към затлъстяване, така и сред тези, които нямат такава предразположеност, като при първите този ефект бил много по-изразен.

С всяко ново десетилетие разликата в средния ИТМ между генетично много податливите на затлъстяване и тези, които почти нямат такава предразположеност, постоянно нараствала. Това означава, че хората, предразположени към затлъстяване в края на 2000-та тежали значително повече, отколкото през 60-те години.

Най-драматичният скок в ИТМ на норвежкото население е в периода от средата на 80-те до средата на 90-те години на миналия век. Освен това, сред хората, родени през 70-те години, които са вече в юношеска и младежка възраст, ИТМ е значително по-висок от този на по-възрастните поколения.

Авторите на проучването поставят вината за това явление върху гените и върху обезсогенния потенциял (т.е. спосоността на дадена особеност да допринася за развитието на затлъстяването) фактори на околната среда, които се появили в живота на норвежците през последния половин век - наличието на бърза храна, намалена физическа активност и т.н.

Уточнение на ендокринолога

Затлъстяването е хронично метаболитно заболяване, което се характеризира с прекомерно развитие на мастна тъкан, обяснява нашият консултант д-р Маргарита Виткина. Степените на затлъстяване отразяват прогресивния характер на заболяването. Лечението на затлъстяването не изключва възможността за рецидив. Затлъстяването увеличава риска от развитие на заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония и др.