Много от нас са убедени, че качеството на съня зависи най-вече от външни фактори. Изследване на международен екип учени обаче доказа, че на съня влияе и типа личност, съобщава онлайн изданието The Deccan Chronicle.

Участниците в изследването попълвали личностни анкети и отговаряли на въпроси за качеството на съня си. Резултатите показали, че екстровертите спят най-често непробудно през цялата нощ, а през деня са по-енергични от интровертите. Докато енергията на интровертите през деня била със 17,7% по-малка от тази на екстровертите. Освен това интровертите по-често от екстровертите заспивали в моменти, когато било необходимо да бодърстват.

Учените установили още, че екстровертите по-рядко от интровертите сънуват кошмари и неясни сънища. Екстровертите по-често сънуват пътешествия, а интровертите – падане на зъби.

По данни на американски специалисти от Университета в Айова пък, гневът е една от причините за проблеми със съня. При буйните хора, които трудно се справят с гнева си, качеството на съня е ниско. А хората, които контролират гнева си и пазят самообладание и самоконтрол, спят най-добре.