Ако искате да се наспите добре и край вас има домашен любимец, смело го пускайте в спалнята, съветват американски специалисти от престижната Мейо Клиник.

Учените провели експеримент с участието на 40 здрави доброволци, някои от които трябвало да спят в една стая с кучето си в продължение на пет месеца.

И хората, и животните били оборудвани с датчици, проследяващи активността им през нощта. Анализът показал, че хората, които допускали наблизо кучето си, спели много по-добре от другите, по-рядко се събуждали и по-малко се въртели в леглото. Когато човек спял, гушнат до домашния си любимец обаче, качеството на съня се понижавало. Тоест не бива да пускате кучето в леглото, уточняват специалистите.

Описаната практика помага и за укрепване на връзката между човека и неговия домашен любимец. Известно е, че домашните животни оказват позитивно влияние върху психичното състояние на хората, като смъкват нивото на стреса. Вземайки предвид това, че по-голяма част от деня на човек преминава далеч от питомеца му, практиката на „споделен сън“ може да запълни липсата на общуване между тях.