Доматите пазят от рак на кожата, установили американски учени от Университета в Охайо, според които всекидневната употреба на домати затруднява появата на злокачествени кожни заболявания вследствие ултравиолетовите лъчи.

Предшестващи изследвания показали, че хората, които дълго и редовно ядат домати или доматено пюре, много по-рядко получават слънчево изгаряне. Учените предполагат, че защитата на кожата от увреждания от ултравиолетовите лъчи се осигурявала от натрупващите се в клетките каротиноиди – пигментни съединения, на които се дължи цвета на доматите. Тези вещества и особено едно от тях – ликопенът, притежават мощни антиоксидантни свойства.

Но съдейки по всичко, защитата на кожата осигуряват не само ликопенът, а целия комплекс химични вещества, съдържащи се в доматите. Такъв извод учените направили, основавайки се на факта, че назначаването на ликопен във вид на синтетични добавки към храната не води до понижаване риска от слънчеви изгаряния.

Базирайки се на тези данни, група учени под ръководството на Джесика Купърстоун предположили, че употребата на домати може да защитава кожата не само от ултравиолетови лъчи, но и от провокирания от тях рак. Купърстоун и екипът й провели серия от експерименти върху голи мишки. Част от животните били поставени на 35 дневна диета от доматено брашно, а другите се хранели по обичайния начин. По средата на изследването започнали да подлагат мишките на силно ултравиолетово облъчване.

Резултатите били категорични – при употребяващите доматен прах злокачествените кожни новообразувания се оказали наполовина по-малко отколкото при тези, които не получавали доматения екстракт. Този ефект обаче се наблюдавал единствено при самците, на самките употребата на домати не повлияла.

Тези данни още веднъж потвърждават, че при разработката на различни стратегии за профилактика на болести, трябва да се взема предвид и пола, отбелязва Купърстоун. Това, което работи при мъжете, далеч не винаги заработва при жените и обратното. 

Резултати от изследването на американските учени са публикувани в списание Scientific Reports.