Симптомите на диабета се проявяват много по-рано отколкото се смяташе досега, твърдят японски учени, стигнали до извода по пътя на изследване. Резултатите от изследването са представени на ежегодната конференция на Европейската асоциация по изучаване на диабета в Берлин.

Изследването на японските учени е проведено в периода 2005-2016 години, през които учените събрали данни за здравословното състояние на 27 хиляди души. При старта на изследването не всички те боледували от диабет тип 2. Учените фокусирали вниманието си на траекторията на изменение на метаболитните маркери – ниво на кръвната захар, индекс на телесната маса, чувствителност на тъканите към инсулин. Сборът от информация за всеки от участниците продължил или до момента на поставянето на диагнозата „пред диабетно състояние“ или „диабет тип 2“, или до 2016 година.

За периода на наблюдение били изяснени повече от хиляда случаи на диабет и почти пет хиляди на пред диабетно състояние.

Анализът на събраните данни показал, че при повечето от тези, които по-късно се разболели от диабет метаболитните маркери започват да се отклоняват от нормата още десет години преди поставяне на диагнозата. При това различията в показателите между бъдещите диабетици и другите, които не са се разболяла, с времето стават все поя-явни. Например, за десет години преди поставяне на диагнозата нивото на глюкоза в кръвта на гладно и при бъдещите диабетици било средно 101,5 милиграма на децилитър, а при тези, които не се разболели – 94,5 милиграма на децилитър. След пет години тези цифри били вече 110 и 94 милиграма на децилитър съответно, а година преди диагнозата – 110 и 04 милиграма на децилитър. Същата тенденция, но по-умерена, се наблюдавала и в случаите на пред диабетно състояние.

Авторите на изследването смятат, че предвестниците на диабет могат да започнат да се отклоняват от нормата много повече от две десетилетия преди поставяне на диагнозата. Когато при човек се появи пред диабетен стадий, предотвратяването на превръщането му в пълноценен диабет вече е трудно, затова ранната профилактика е толкова важна. Тя може да стане както с лекарства, така и с промяна в начина на живот, отбелязва ръководителят на изследователския екип Хироюку Сагисака от болница Аизава в Мацумото.