Използването на дезодоранти и антиперсперанти промени не само живота ни, но и живота на нашите бактерии. Това открили американски учени от университета в Северна Каролина, които се заели да изяснят доколко се е променил бактериалният състав на кожата с настъпването на ерата на средствата против изпотяване.

В изследването на учените участвали 17 души, 7 от които използвали антиперсперанти, 5  - дезодоранти и още 5 не ползвали нищо против потене. Всекидневно от участниците вземали секрети от подмишниците за количествен и качествен анализ на микроорганизмите. Експериментът продължил 8 дни.

Резултатите показали, че броят на бактериите у любителите на козметични продукти и при тези, ползващи „натурални“ средства против изпотяване не се различават. Това обаче не се отнасяло до видовия им състав. При участниците, които не използвали средства против потене в образците преобладавали коринебактерии – 60%, главни виновници за лошата миризма. След тях се нареждали стафилококите – 21% и накрая - смесица от други микроби. При поклонниците на антиперсперанти „вонящите“ бактерии били значително по-малко – само 14%, като стафилококите, известни със спортната си репутация, били 60%, а останалите обитатели на кожата били къде–къде по-разнообразни. Доколко това е преимущество или недостатък – е предмет на по-нататъшни изследвания.