За да се чувствате щастливи винаги, трябва да подарявате, а не да получавате подаръци, съветват американски учени от Чикагския и Северозападния университети, чиито изследвания са публикувани в списание Psychological Science.

В серията експерименти на учените участвали 96 студенти. В един от тях участниците трябвало в продължение на пет дни да получават по пет долара дневно. Всеки път те трябвало да изхарчват тези пари по един и същ начин – като купят нещо за себе си или да ги дадат другиму – например да пуснат парите в кутия за чай в едно и също кафене или да я дарят да една и съща благотворителна организация. В края на всеки ден участниците отчитали как са изразходвали парите и доколко щастливи се чувстват.

В началото на експеримента на всички студенти премерили „нивото на щастие“, тоест усещането на удовлетвореност от себе си и от собствения живот. При тези, които харчели получените пари за себе си, за пет дни чувството на щастие се изпарило. Докато при даряващите получените пари на петия ден радостта от самия акт на даряване била точно толкова силна, както и в първия ден.

По време на второто изследване 502 участници играли десет рунда онлайн игри. Своята парична печалба от всеки рунд те избирали или да оставят за себе си, или да дадат за благотворителност. След приключване на всеки рунд участниците трябвало да споделят до каква степен печалбата повдига настроението им и носи радост. И отново позитивните емоции при тези, които жертвали печалбата, се оказали много по-стойностни от тези, които оставяли парите за себе си.

Резултатите от всички изследвания говорят за това, че удоволствието от каквато и да е дейност с времето намалява и за да изпитаме отново прилив на щастие, трябва непрекъснато да изпробваме нещо ново.

Получените от нас данни обаче свидетелстват за това, че единственото изключение от това правило е дарението. То никога не отегчава. Радостта че даряваш нещо другиму, остава за цял живот, а самият акт на пожертвование носи не само удоволствие, дори и ако той се повтаря безброй поти по един и същ сценарий, отбелязва ръководителят на изследването Ед О‘Брайън.