Хауард Цен, випусник на инженерния университет в Торонто, разработил програма за дихателна техника и упражнения за устната кухина. Техниката е разработена съвместно с бащата на Цен, известен специалист по лечебно-охранителен режим в Тайван. Създадената от двамата програма може да се ползва и онлайн, а авторите твърдят, че тя може да излекува хъркане, сънна апнея и дори да помогне на хората, страдащи от астма. Въпросният неинвазивен метод обаче не може да помага на хъркането, предизвикано от затлъстяване, алкохол или транквилизатори, пише 365news.biz.

Типичните причини за хъркането са спането на гръб, мастните отлагания в областта на врата или отслабването на мускулите, предизвикано от стареене. Цен твърди, че езиковият мускул ще стане по-силен само след петминутни упражнения и след време по време на спане езикът ще се намира в нормалното си положение, без да се смъква към ларингса.

Когато не се лекува, сънната апнея може да увеличи риска от поява на проблеми със сърцето, повишено кръвно и развитие на диабет от втори тип. Първоначално упражненията се правят съзнателно, но с времето хората започват да ги повтарят несъзнателно, което повишава шансовете им за успех, уверява Цен.