При дефицит на витамин К1 (филоквинон), съдържащ се в зелени листни зеленчуци, на въъзрастните става все по-трудно да се движат. Това сочат резултатите от проучване на специалисти по хранене и стареене от университета Тафтс и Медицинското училище към Университета Уейк форест в Северна Каролина (САЩ), публикувано в Journal of Gerontology: Medical Sciences.

Предишни проучвания показват, че при ниски нива на витамин К1 в кръвта, скоростта на ходене се забавя и рискът от остеоартрит се увеличава, казва Kaйла Шиа от изследователския екип. По-рано получени научни доказателства показват също, че дефицитът на витамин К1 е свързан с появата на хронични заболявания, водещи до ограничена способност за самостоятелно движение и в крайна сметка до увреждане. Изследванията в тази посока едва започват и учените все още не са наясно какви биологични механизми стоят в основата на такава връзка.

В хода на ново проучване Шиа и нейните колеги анализирали данни за нивото на витамин К1 в кръвта и показателите на способността за самостоятелно движение, засягащи над 1300 мъже и жени на възраст между 70 и 79 години. На всеки шест месеца в продължение на шест до десет години участниците или преминавали медицински преглед, или отговаряли на въпроси за физическото им състояние по телефона.

Участникът е със затруднения в мобилността, ако той или тя имат дори незначителни трудности да извървят 400 метра без почивка и помощ, или да се качат по стълбите с десет стъпки, смятат учените. За увреждането в мобилността се смята ситуацията, когато участникът два пъти годишно се оплаква от големи проблеми или пълна неспособност да се справи с тази задача.

Анализът на събраната информация показал, че има пряка връзка между нивото на витамин К1 в кръвта и способността за нормално движение. Колкото по-ниска е концентрацията на филоквинон в кръвта на участника, толкова по-трудно е за него да се движи в пространството без помощ.

При участниците, чиято концентрация на К1 в кръвта била минимална (под 0.5 наномола на литър), вероятността за ограничаване на мобилността е била почти един и половина пъти по-висока, отколкото при тези с достатъчно ниво (около 1 наномол на литър). И шансовете за нарушена мобилност в този случай били почти удвоени. Това съотношение било същото и за мъжете, и за жените.

Концентрацията на витамин К1 в кръвта отразява количеството на това вещество, което влиза в тялото с храната. Зелените листни зеленчуци, като спанак, маруля, различни видове зеле и броколи са най-богатият източник на филокинон. Витамин К1 се среща и в зелен чай, магданоза, авокадото, кивито и бананите.