Хората вземат решенията си при издишване, е заключението на швейцарски учени от Лабораторията по когнитивна невробиология на Швейцарския федерален технологичен институт. Статията за изследването им е публикувана в списанието Nature Communications.

Олаф Бланке и неговият екип проучвали дали сигналите, влизащи в мозъка от вътрешните органи, засягат нашата свободна воля, тоест способността ни да вземаме решения и да извършваме някакви доброволни действия. Учените се интересували най-вече от така наречения потенциал за готовност - сигнал за задействане на мозъчната активност, който се появява в мозъчната кора не само непосредствено преди да се появи свиване на мускулите, но и когато човек дори не осъзнава, че ще извърши някакво действие, като например да вземе парче шоколад или натиснете бутон.

Изследователите провели експеримент с 52 доброволци, които трябвало спонтанно, в свободен режим, да натиснат клавиш на клавиатурата. Изпълнявайки това действие, хората трябвало да се съсредоточат единствено върху свободната си воля и нищо повече. В същото време учените наблюдавали електрическата активност на мозъка им, както и дишането и сърдечната честота.

Резултатите показали, че появата на потенциала за готовност в мозъка, тоест започването на процеси, водещи до завършване на дадено действие, е свързано с дишането, а не със сърдечния ритъм. Нещо повече, най-често участниците извършвали действието съвсем несъзнателно и спонтанно, като натиснали клавиш не по време на издишването, а при вдишване.

Редовният дихателен цикъл е част от механизма, водещ до съзнателно вземане на решения и извършване на действия на свободна воля, коментират Бланке колегите му. Те предполагат, че това откритие може да се използва за диагностициране на пациенти, които трудно контролират действията си. Този проблем се наблюдава по-специално при обсесивно-компулсивно разстройство, болест на Паркинсон и синдром на Турет.