Ракът на белите дробове се смята за един от най-опасните видове. Учените не спират в търсенето на нови ефикасни химически препарати за неговото лечение. Многообещаващи резултати показал ресвератролът – вещество в състава на кожата и семената на гроздето.

Вече се знае за показните превантивни свойства на ресвератрола против рака, поразяващ храносмилателния тракт. Този факт вдъхновил учените от Женевския университет да изпробват „гроздовия елексир“ и в борбата с рака.

В продължение на 26 седмици група лабораторни мишки били подложени на действието на канцероген, открит в цигарения дим, и едновременно с това били лекувани с ресвератрол. Докато контролната група били атакувани само с канцероген.

В края на експеримента при животните, които преминали „гроздова терапия“ учените отбелязали намален ръст и развитие на тумора с 27%. Учените открили още и високата ефективност на ресвератрола като профилактично средство против рак на белите дробове.

Те подчертават, че животните не само били хранени с грозде, но през носа им въвеждали и концентриран ресвератрол. Защото при поглъщането този природен компонент се метаболира и отстранява от организма само за няколко минути и следователно не успява да се добере до белите дробове, обясняват учените. Докато интерназалното въвеждане позволява чудотворното съединение да достигне до местопредназначението.

Удивителният ефект на ресвератрола е свързан и неговата способност да увеличава апоптозата – програмираната смърт на раковите клетки.