Този кръстоцветен зеленчук има много ползи за здравето. И те не се ограничават само до борбата със стареенето, пише The Health Site. С какво още е полезно броколито?

Добър зе а здравето на очите. Броколите са богати на антиоксиданти лутеин и зеаксантин, които предотвратяват оксидативния стрес и увреждането на клетките в очите.

Предотвратява рака. Многобройни проучвания показват, че кръстоцветните зеленчуци като броколи съдържат различни биоактивни компоненти, които могат да предпазят от определени видове тумори като рак на гърдата, простатата, стомаха, червата, пикочния мехур и други.

Контролира кръвната захар. Броколи е особено полезен за хора с диабет, тъй като помага за поддържане на контрола върху кръвната захар. Учените приписват положителния ефект на този зеленчук на антиоксидантите и диетичните фибри.

Предотвратява сърдечните заболявания. Проучванията сочат, че броколите намаляват нивото на лошия холестерол и триглицеридите, които са основните рискови фактори за сърдечни заболявания. Проучванията показват също, че специфичните за броколи антиоксиданти спомагат като цяло за намаляване на риска от сърдечен удар.

Облекчава запека. Тъй като броколите са богати на фибри и антиоксиданти, този зеленчук помага за поддържането на нормалното функциониране на червата и храносмилателното здраве.

Предпазва от стареене. Сулфорафанът, биоактивен компонент в броколите, е показал способността си да забавя стареенето. Като цяло е известно, че здравословната диета забавя тези биохимични процеси и предотвратява развитието на заболявания, свързани с възрастта.