Аеробните упражнения влияят благоприятно на когнитивните функции и на паметта. Но не и на хората, които до раждането си са били подложени на въздействието на метилживак – токсично органично съединение на живака. Живакът влияе негативно на нервната система, ограничавайки способността на тъканите към растеж и развитие в отговор на увеличените аеробни тренировки. В този смисъл никак не е просто на бременните жени да защитят своето бебе от токсичнтия тежък метал и бъдещите нарушения в паметта, тъй като с живак са замърсени огромни количества речна, морска и океанска риба.

Известно е , че промишлените предприятия изхвърлят във въздуха големи количества живак, които попадат във водоемите, превръщайки се в метилживак и се натрупват в рибата.

Учени от Харвардския колеж по обществено здравеопазване изследвали как метилживакът влияе на когнитивните функции и стигнали до печалния извод, че токсичното съединение ограничава развитието на тъканите на нервната система на плода още в утробата на майката.

Развитието на нервната система е деликатен процес, който е особено чувствителен към въздействието на метилживак и други токсини от околната среда, обяснява Гуен Колман от Националния институт по обществено здраве в Щатите.

В изследването на харвардските учени участвали 197 жители на Фарерските острови, където рибата е главен компонент от храната им. Специалистите следели здравословното им състояние от 1980 година, когато още се намирали в утробата на майките си. Когато навършили 22 години участниците преминали редица когнитивни тестове за кратковременна и дълговременна памет, скорост на психомоторните реакции, визуален анализ на информацията и нейната обработка.

Учените открили, че високата скорост на потребление на кислород е свързана с по-добрите неврокогнитивни функции. Но излишъкът на метилживак в организма на майките е повлиял негативно на паметта и познавателната ефективност при децата.

Аеробните упражнения са важна част от здравословния начин на живот. Но влиянието на отровните вещества може да понижи потенциалните ползи от него. Необходимо е да обърнем особено внимание на околната среда, която представлява опасност за бременните и децата, подчертава Колман.

Управлението по санитарен надзор за качеството на хранителните продукти и медикаментите в САЩ препоръчва на децата и жените в детеродна възраст седмично да употребяват по 2-3 порции риба и морски продукти с ниско съдържание на живак – сьомга, скариди, консерви риба тон, треска и тилапия.

Кой и как обаче може да гарантира тяхната безопасност?