Кората на банана и човешката кожа имат общи черти – по време на облъчване на слънце те синтезират един и същ фермент, наречен тирозиназа. Това установили швейцарски учени.

Данни от изследване на Федералния технологичен институт в Лозана, публикувани в списание Angewandte Chemie сочат, че когато се наруши регулацията на този „фермент на слънчевия загар“, меланомата тъмнее. Тоест ферментът съдържа информация за стадия на меланомата.

Изхождайки от тази аналогия – наличието на тирозиназа в кората на зрелите плодове и клетките на меланомата при човека, химиците разработили метод за визуализация за изменение нивото на тирозиназа и нейните разпределения по кожата.  Работата с плодовете позволила на учените да разработят диагностичен инструмент, който ще изследва кожата без да е необходима биопсия. Този мини-скенер проверява повърхността на кожата на човека и измерва реакционните свойства на фермента.

Изпитанието на апарата, метода и идеите били извършени първо по кората на зрели плодове, а след това върху образци от ракова тъкан. Изследователите доказали, че нивото и разпределението на фермента тирозиназа дава информация за стадия на заболяването.

При първи стадий ферментът присъства незначително, на втория стадий  е в по-големи количества и равномерно, а на третия стадий вече се разпределя неравномерно.

Визуализацията и оценката на тумора ще помогне за своевременното му отстраняване, тъй като знаем, че когато ракът се диагностицира в ранен стадий, пациентът има по-големи шансове за оздравяване, надяват се учените.