В болниците по цял свят се използва дезинфектант за ръце (обеззаразяващо средство на спиртна основа) за предпазване от разпространението на инфекции. Последните изследвания обаче сочат, че той вече не е заплаха за нито една бактерия, предава Live Science.

Става дума за бактериите Enterococcus faecium, които вече са развили устойчивост към някои видове антибиотици. За 20 години щамовете E. Faecium се научили да противостоят на спиртните обеззаразяващи средства, което ще рече, че е необходимо експертите да преразгледат становището си за санитарната политика.

Обеззаразяващите средства като цяло са много ефективни. В частност те помагат за спиране стабилността на златистия стафилокок, но не са универсални. Неотдавна австралийските учени анализирали поведението на 139 образци бактерии E. Faecium, събирани в две болници в Мелбърн през периода 1997-2015 години.

Образците, извлечени след 2010 година, се оказали с 10 пъти по-устойчиви към спиртните средства, отколкото старите образци. Зад това стояла появата на няколко мутации в гените, свързани с метаболитните процеси на патогените.