Контактите с външния свят са много важни както за физическото, така и за психичното здраве на човека. Особено важно е той да остане социално активен и в напреднала възраст, когато когнитивните функции на мозъка започват да угасват.

Това твърдят американски учени от Университета в Охайо, които доказали, че активното общуване в напреднала възраст влияе на стареещия мозък. Изследването се извършвало върху „възрастни“ мишки на 15 до 18 месеца. Едни от тях били настанени в „дом“ по двойки с партньори, други настанявали в т.н. „комунални квартири“, обитавани от още 6 животни.

Периодично животните били тествани за способността им да запаметяват нов материал, да се ориентират в пространството и да намират верните решения. Оказало се, че по всички точки преднина имали гризачите, живеещи в голяма компания със себеподобни.

После учените проучили детайлно образци от мозъка на всички участници в тестването и установили, че при мишките от „обществото“, признаците на възпаление били по-слабо изразени от тези при животните, водещи по-затворен начин на живот.

Авторите на изследването съветват възрастните хора да преразгледан навиците си и да прекарват повече време в общуване с приятели и близки.