Въпреки респираторните симптоми на инфекция с новия коронавирус, COVID-19 може да се цели не към белите дробове, а към съдовете, е последната версия на швейцарски учени. За това свидетелстват пораженията от заразата, които не са характерни за респираторните заболявания.

The New England Journal of Medicine публикува резултатите от проучване, проведено от Франк Рушицки от Университета в Цюрих. Лекарят обърнал внимание на факта, че COVID-19 провокира развитието на необичайни съдови промени при пациенти, заразени с коронавирус, които били сериозно болни. Ученият установил, че в белите дробове на починали хора със COVID-19 има девет пъти повече кръвни съсиреци от тези, заразени с грип H1N1.

Други доказателства, че COVID-19  може да е съдово, а не респираторно заболяване, открили белгийски учени от Католическия университет в Льовен. Работата им показала, че новият коронавирус атакува ендотелните клетки, облицоващи вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, причинявайки неблагоприятни процеси, като промени в кръвното налягане, поява на кръвни съсиреци и съсирване на кръвта. Последствието от това може да бъде развитието на синдром на остър респираторен дистрес (ARDS), което значително увеличава риска от смърт за пациентите, смятат учените.

Според тях особено застрашени са кръвоносните съдове на хората с диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Данните за патологията априори се отразяват негативно върху състоянието на кръвоносните съдове и вируса на SARS-CoV-2 може оконччателно да изведе системата на тяхното възстановяване извън контрол, предупреждават изследователите.