Вдишването на тънки прахови частици мръсен въздух само за 6 часа може да причини сърдечен удар. Тези частици влизат в атмосферата от автомобилните ауспуси и могат да проникнат дълбоко в кръвния поток, предупреждават американски учени.

Само няколко часа излагане на мръсен въздух вече увеличават риска от сърдечен удар, показва проучването им. Авторите смятат, че излагането на повишено ниво на фини прахови частици в атмосферата, което идва предимно от ауспуха на автомобила, увеличава риска от инфаркт с 10%. Имайте предвид, че в развитите страни честотата на сърдечно-съдовите заболявания е намалена, но в някои щати, включително в САЩ, смъртността от сърдечни пристъпи се увеличава.

Традиционните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания включват недохранване и липса на физически упражнения. Учени от Йейлския университет смятат, че увеличаването на нивата на замърсяване на въздуха и броя на фините частици е опасно, тъй като тези частици могат да проникнат дълбоко в кръвния поток. В проучване, публикувано от списанието Environmental Health Perspectives, учените анализирали информация от записи на всички не фатални инфаркти в германския град Аугсбург от 2005 г. до 2015 г. За това време били регистрирани около 6 000 такива случая.

Тогава тези статистически данни били сравнени с данни за нивото на замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Поради тяхната дебелина, която е по-тънка от човешки косъм, същите тези частици се задържат по-дълго във въздуха от по-тежките, което увеличава риска човек да ги вдишва. И в тялото те стигат до белите дробове, фиксират се там, но влизат и в кръвоносната система.

Проучванията показали, че поради фините частици рискът от белодробни и сърдечни заболявания, както и влошаване на хроничните разстройства, включително астма и бронхит, се увеличава.