Човешкото тяло се нуждае ежедневно от 1000 mg калций, тялото на възрастните хора след 60 години - от 1 200 mg калций на ден. Специалистите отбелязват, че такава норма на калций осигурява само здравословната и балансирана диета. Като се има предвид, че хората консумират много нездравословна храна, човек може да разбере защо експертите посочват хроничния недостиг на този микроелемент.

Експертите изброяват признаците, които могат да сигнализират за липса на калций в организма.

Спазми (крампи) на краката. Ако краката ви започнат да се схващат през нощта, трябва да проверите дали получавате достатъчно калций от храната си. Източници на калций, в допълнение към млечните продукти, извара и сирена - сусам, чесън, сардини в олио, бадеми и лешници, магданоз.

Захабени зъби и нокти. Не получавайки достатъчно калций от храната, тялото се опитва да го извлече от всички възможни и налични източници за него - например от зъбите. Ако зъбите ви бързо се влошават, това може да е знак за недостиг на калций в организма. Що се отнася до ноктите, като не получават достатъчно калций, те стават слаби и меки.

Неприятни усещания в ръцете. Отмаляване или изтръпване на върха на пръстите, спазми, неконтролирани движения - всичко това също може да бъде следствие от недостига на калций.

Безсъние. Адекватното количество калций стимулира активното производство на серотонин, хормона, който от своя страна насърчава доброто настроение, релаксацията и в крайна сметка добрия сън. Внезапно безсънието може да се окаже признак на недостига на калций.

Нарушаване на паметта. Повишеното забравяне също може да сочи липсата на калций в организма.

Халюцинациите обаче, са един от най-неприятните симптоми.