Какво знаем за заления чай и достатъчно ли е то, за да не забравяме полезната напитка нито ден? Какво дава чаят на здравето ни? Ето възможност да сверите знанията си с това, което учени и диетолози са класифицирали.

Помага за отслабване

Предположенията за това, че зеленият чай помага да отслабване, са отдавнашни, а учените от университета Енгел Ръскин само ги препотвърдиха. Техният извод е, че съдържащият се в напитката антиоксидант (епигалокатехин галат- EGCG), освен другите полезни действия, помага сериозно за топенето на мазнини в организма.

Участниците в изследването им били разделени на две групи – едната получавала плацебо, а другата – капсули с екстракт от зелен чай, всяка от които съдържала 571 грама екстракт или 400 грама EGCG. Всички участници три пъти седмично тренирали по час на велотренажор.

В края на месеца при получаващите екстракт от зелен чай мастните тъкани намалели средно с 1,63% повече в сравнение с тези от групата с плацебо. При това нивото на окисляване на мастната киселина в организма им, което е биомаркер за процеса на изгаряне на мазнини, се повишило със цели 25%.

На основата на зеления чай се предлагат биоактивни добавки и напитки за отслабване, но трябва да сте много внимателни, тъй като предозирането им може да предизвика нарушено функциониране на черния дроб.

В състава на зеления чай влизат флавоноиди, полифеноли, танини и катехини.  Това, което го прави полезен за организма е още, че стимулира обмяната на веществата, участва във въглехидратния обмен и намалява нивото на холестерола.

Подобрява паметта

Някои изследвания доказват влиянието на зеления чай и на работоспособността на главния мозък. Учени от университета в Базел например проследили влиянието на екстракта от зелен чай върху активността на мозъка с помощта на магнитно-резонансен томограф и забелязали как производителността се подобрява. Те установили още, че след пиене на чай участниците се справят по-добре със задачите, изискващи запаметяване.

Учени от университета в Мисури пък открили, че веществата в зеления чай забавят развитието на Алцхаймер, към чиито основни симптоми се отнася прогресиращата загуба на памет.

И кофеинът в състава на чая действа на централната нервна система също така ободряващо. В случая обаче действието на веществата се намалява и може да продължи почти двойно по-дълго, отколкото при кафето.

Смъква кръвното?

Силният чай не бива да се пие от хора с артериална хипертенция, както и от бременни при токсикози и гестози, които са с повишено кръвно.

Изследване на японски учени доказало, че зеленият чай не се препоръчва, когато в организма постъпват препарати за повишено кръвно налягане, тъй като видимо се намалява действието на медикаментите. Ефектът от лекарствените средства могат да обърнат само две чаши от напитката.

Понижава симптомите на ревматоидния артрит

Един от компонентите на зеления чай – антиоксидантът епигалокатехин-3-галат – може да се справи с болките в ставите, да понижи нивото на възпаление и да предотврати уврежданията на хрущялната и костна тъкани, твърдят учени от университета във Вашингтон. Те изследвали съединението върху лабораторни животни с ревматоиден артрит и резултатите показали, че силата на симптомите на заболяването намаляла значително.

Учените се надяват да създадат по-ефективен препарат срещу ревматоиден артрит на основата на отделяното от зеления чай въпросно съединение.

Неутрализира ползата от желязо

Учени от университета в Пенсилвания открили, че вещество, съдържащо се в зеления чай, от което зависят антиоксидантните и противовъзпалителни му свойства, може да се съединява с желязото, което постъпва в организма с храната. Взаимодействието на тези две вещества води до загуба на полезни свойства и от двата елемента. В резултат положителният ефект и от едното, и от другото, изчезва.

Затова не бива да пиете зелен чай заедно с продукти, богати на желязо. Специалистите съветват ненапразно чаят да се пие отделно от приема на храна.

На пациентите с хронични възпалителни заболявания на червата често назначават добавки с желязо за предотвратяване на анемии. Но съветът на специалистите е да пият и зелен чай заради неговите противовъзпалителни свойства. Може да пиете и едното, и другото, но важното е в случая е да не го правите едновременно.