Дори рутинните, скромни задачи като градинарство, готвене и миене на съдове могат да намалят риска от болестта на Алцхаймер, ако се извършват достатъчно често, показват нови изследвания на американски учени от Rush University.

Изследването им, публикувано в списание Neurology, включва 716 мъже и жени без деменция на възраст между 70 и 80 години.

В сравнение с най -активните хора, тези с най-ниската обща физическа активност са били два пъти по-склонни да развият болестта на Алцхаймер. Повишената физическа активност също е свързана с по-бавни темпове на стареенето на паметта и когнитивен спад.

Това предполага, че хората на 80 години, които не могат да се занимават с физически тренировки, продължават да се възползват от по-активен начин на живот, казва водещият автор д-р Арон С. Бухман, асистент по неврологични науки в Медицинския център.

Не е нужно да получавате членство в местна фитнес зала. Достатъчно е просто да изкачите още няколко стъпала, да миете чиниите и да се занимавате с градинарство, това ще бъде постепенно и ще се натрупва през целия ден, коментира д-р Бухман.

Друго канадско проучване установило, че възрастните хора, които прекарват повече време в домакинска работа, имат по-голям мозък, което е надежден показател за когнитивното здраве.

Изтъкването на ползите от домакинските задължения може да мотивира възрастните хора да бъдат по-активни, „осигурявайки по-реалистична форма на физическа активност с нисък риск“, отбелязват изследователите.