Терминът „антропозооноза“ е неизвестен за повечето хора, но с него в медицината наричат болестите, които могат да се предават на човека от болното животно и обратното.

Такива болести не са рядкост сред четириногите ни приятели, спадащи към млекопитаещите, каквито са и хората. По тази причина стопаните на котки, кучета, морски свинчета, хамстери и катерички би трябвало да знаят, че общуването с любимците им съвсем не е толкова безобидно и може да доведе дори до сериозно заболяване.

Пет са най-разпространените заболявания, според американските учени от Калифорнийския университет, с които могат да ни заразят нашите питомци и учените ги посочват.

Салмонелоза. Салмонелата може да обитава не само кокошите яйца или суровото месо, но и стомаха на кучетата, котките и другите споменати по-горе животни. Животното може да изглежда съвършено здраво на външен вид, но едновременно с това да се превърне в източник на опасни бактерии.

Гъбично заболяване на кожата. Стопанинът не винаги открива веднага, че по кожата на кучето или котката му са се появили странни петна. В този период човек може лесно да „прихване“ от питомеца гъбична инфекция, която да му се наложи да лекува продължително време.

Глисти. Не бива да забравяте за глистните проблеми, от които често страдат кучетата и котките, прекарващи доста време на улицата. Такива животни трябва редовно да преминават през обезпаразитяване.

Доброкачествена лимфоретикулоза. Това заболяване има и друго, по-известно име – треска от котешко одраскване. Болестта се предизвиква от бактерията бартонела, която за котките е обикновен компонент на микрофлората в устната им кухина.

Бяс. Заразяването с вируса на бяс е смъртно опасно, знаем го всички. За защита на своя питомец от такава опасност трябва задължително да ваксинирате животното!