Съвети на експертите ще ви помогнат да се ориентирате по-успешно в сложни ситуации. Кои са те? Ето, вижте.

Работната суматоха е една от най-опасните форми на разтакаване и забавяне. Ако трябва да приключите годишен отчет, времето, прекарано за почистване на масата, изгубено в прочитане на имейли или провеждане на „разследвания“ е напълно безполезно.

Повечето решения не изискват продължително мислене или щателни изследвания – вие може да изберете това, което правите, но не може да изберете това, което искате да направите. А когато ситуацията стане прекалено напрегната – подарете си минутка безгрижност.

Обърнете особено внимание на всичко, което се опитвате да скриете. Желанието да скриете нещо – от семейството, от колегите – не им позволявате да видят това, което се случва на екрана на компютъра или да узнаят колко време и средства ще изгубите за вашите навици – показва, че в крайна сметка вашите действия отразяват вашите ценности. 

Попитайте се на кого и защо завиждате? Завистта е неудобна, но и поучителна. По-лесно е да предотвратите болката, отколкото да я унищожите – в буквален и в преносен смисъл. Ако завиждате на колежката, живееща непрекъснато във водовъртежа на екзотични пътешествия, това е признак, че е време да планирате свое пътуване. Ако пък завиждате на сестра си заради нейните подвизи в кухнята, може би си струва да изкарате курс по готвене!