Ендокринолозите твърдят, че хората, при които високото ниво на глюкоза в кръвта на гладно се приближава към горната граница на нормата, рискът от диабет тип 2 се повишава с 10-20 пъти.

Австралийски учени от Университета в Сидни разработили прости препоръки за промяна в начина на живот при пациенти с преддиабет, чиято ефективност е доказана на практика.

Ето съветите на австралийските учени към хората с преддиабет, публикувани в онлайн списанието Journal of Endocrinology:

  1. Всекидневно включвайте в менюто си плодове и зеленчуци. Най-голям профилактичен ефект, според тях, имат спанакът, обикновената салата, броколито и зелето. 
  2. Трябва напълно да се откажете от сладките газирани напитки – честата им употреба е особено вредна за хората с преддиабет.
  3. Намалете до минимум в менюто си храните с висок гликемичен индекс – те скъсяват прехода от преддиабет към „пълноценен“ диабет. Честата употреба на такива храни, като бял хляб, сладки, картофи, ориз, корнфлейк водят до покачване нивото на глюкоза в кръвта при пациенти с преддиабет. Това на свой ред може да доведе до развитие на диабет тип 2.
  4. Ако няма противопоказания от страна на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система, добре е пациентите с преддиабет да пият дневно по 2-3 чаши чисто кафе.