Непрекъснато ни съветват да пием не по-малко от 2 литра вода дневно. Като тук не включваме чаят, супата и сочните плодове! Май на някои ни идва в повечко, а?

На пръв прочит всичко е вярно – човешкото тяло се състои 70% от вода, макар и да ни е трудно да го повярваме. Запасите от вода в организма постоянно намаляват, тъй като част от тях се изразходват в химичните реакции – основа на жизнените процеси, друга част се изпарява от повърхността на тялото или се издишва заедно с въглеродния двуокис.

Какво количество вода наистина трябва да пием, за да задоволим нуждите на организма си?

Нефролозите Дан Нигойану и Стенли Голдфър от университета в Пенсилвания анализирали голям брой научни работи и не открили в тях „убедителни, потвърдени от експериментите доказателства за ползата от обилното пиене на вода“.

Аналогичен резултат получили и авторите на изследване, проведено през 1980 година в Холандия, които в продължение на 10 години наблюдавали 120 хиляди пациенти и не открили никаква връзка между количеството изпивана течност и причините за смъртта им. И тези, които пиели много, и другите, които пиели малко, умирали примерно на една и съща възраст от еднакви заболявания.

Има ли последствия, ако пием прекалено много вода и какви са те? Има. Ето ги.

Отоци

Като причина за тях обикновено винят задържането на вода в организма, свързана с прекалената употреба на сол. Но това всъщност е много повърхностен поглед към въпроса.

Отоците могат да са предизвикани и от намалената концентрация на белтъци в кръвта, и от прекалената употреба на течности. При наличието дори и на малки проблеми със сърцето или бъбреците, прекаленото пиене на вода също може да причини отоци.

Какво да правите в такива случаи? Непременно съгласувайте питейния си режим с лекуващия лекар!

Високо кръвно

Само по себе си обилното пиене на вода не може да стане причина за артериална хипертония. Но ако се появят проблеми с отделителната функция на бъбреците, нормата от 8 чаша може да причини вреда, провокирайки хипертонична криза.

Питейният режим на човек с високо кръвно трябва и в този случай да е съгласуват с лекуващия лекар. В последно време хипертонията се „подмлади“, все по-често се случва при младите хора тя да тръгне безсимптомно. Става дума точно за тези, които се стараят да водят здравословен начин на живот, да спортуват и да пият въпросните два литра вода в денонощие.

Разреждане на кръвта

Става дума за намаляване на концентрацията на минерални вещества в кръвта. Минералите и микроелементите регулират обменните процеси в клетките на организма. Намаляването на тяхната концентрация води до това, че клетъчните мембрани пропускат прекалено много вода. Заради това те губят възможност за нормално функциониране и загиват.

Тъкмо това обстоятелство посочва в труда си Нигоану и Голдфър, както и на причината за множество последствия, немалко от които и фатални!

Например хипонатриемията – рязкото снижение на концентрацията на натрий (под 135 ммол/л при норма от 150 ммол/л) заради голямото количество постъпваща в организма течност, което може да стане причина за мозъчен оток, причина за кома или смърт.

Изводите на учените от Пенсилвания се потвърждават и от отчета на Третата международна конференция, посветена на проблемите на хипонатриемията. Учените смятат, че препоръките към спортистите задължително да пият много чиста вода, трябва да се преразгледат, тъй като обилното пиене по време на интензивни физически натоварвания – тежки тренировки, маратон или пък футболен мач, провокират рязко понижение в нивото на натрия. Това състояние през последните години е станало причина за смъртта на 14 спортисти – маратонци, футболисти и атлети.

Участниците в конференцията предложили нови препоръки относно количеството употребяване от спортистите вода. Те трябва да се опират на собственото чувство на жажда и да пият точно толкова, колкото им се пие, смятат учените.

Колко да пиете – решавайте сами

Природата е дала на човешкия организъм естествен регулатор и това е чувството за жажда. Ако сте здрави, може спокойно да му се доверите! Пие ви се – пийте, не ви се пие – не пийте. Прекаленото пиене е нормално за вас и не ви причинява дискомфорт – продължавайте в същия дух. Заради препоръчваните два литра се появяват отоци или се повишава кръвното ви – намалете пиенето на вода.

Най-разумното е да намерите само своята норма и да пиете толкова, колкото се нуждае вашето тяло, а нормата от два и половина литра дневно не е нищо друго, освен мит, категорични са учените.