Сезонът на тиквите настъпи. Пазарът ги предлага в обилие – от сортове, размери и „националности“.

Да си припомним каква е ползата от това растение и защо трябва да наблегнем на него, докато е актуално на пазара.

Тиквата съхранява красотата

Тиквата е богата на отговорните за красотата на кожата и косите – каротин и витамин С, както и на витамин Е, който се съдържа в нейните семки.

Витамин А, който се получава от каротина, участва в регулирането на себум (кожна мазнина), без който вероятността от поява на акне е много по-голяма. Това вещество стимулира изработването и на колаген – белтъкът, отговорен за еластичността на кожата, блясъка на косите и тонуса на мускулите.

Тиквата засилва сексуалното желание

Така въздейства не самата тиква, а нейната миризма, твърдят сексолозите. Ароматните тиквени свещи, лосионите за тяло и аромамаслата за вана с аромат на тиква са истински афродизиак. Свещта, която се намира в тиквата, поставена на масата, е идеален интимен детайл.

Тиквените семки пък са полезни за мъжете – те са идеални за профилактика от заболявания на простатата.

Тиквата спасява мозъка и защитава кръвоносните съдове

Както всички оранжеви и жълти зеленчуци, и тиквата е богата на каротиноиди – антиоксидантите, които забавят стареенето на мозъка и препятстват окислителните процеси. В един грам от сърцевината на тиквата има до 294 мг бета-каротин, до 82 мг алфа-каротин, до 129 мг лутеин и  до 9,7 мг зеаксантин. Това са грандиозни цифри в сравнение с показателите на други, също много полезни и също жълти зеленчуци.

Фитостеролите в тиквата пък намаляват нивото на холестерол в кръвта и препятстват образуването на холестеролни плаки в кръвоносните съдове, което удължава младостта на мозъка. Тиквените семки, благодарение на високото съдържание на аминокиселини и желязо в тях, са полезни за кръвообразуването и удължават живота на кръвоносните съдове.

Тиквеното семе помага при гадене

При бременност всичко е много индивидуално, но свойството на тиквеното семе да помага при гадене е забелязано отдавна. Затова ги препоръчват и при люлеене и морска болест, както и при симптоми на токсикоза.

Тиквата е полезна при менопауза

В период на менопауза е много важно да се чувствате желана и прекрасна. Често лекарите препоръчват хормонозаместителна терапия, и това е правилно, защото нивото на женските полови хормони в този период намалява. Но има и природни съюзници на хормоните – тиквата е на първа позиция сред тях. Нейните семки съдържат фитоестрогени – вещества, аналогични на женските полови хормони, които лекарите препоръчват за профилактика на ранна менопауза.

Тиквата пази от диабет и затлъстяване

Тиквата не само предотвратява диабета, но и влиза в лечебното хранене – става дума обаче за най-захарните сортове. Високото съдържание на фибри, ниската калорийност – това е, което е необходимо на отслабващите и желаещите да се защитят от затлъстяване и диабет.

Тиквата успокоява нервите и гарантира здрав сън

Белтъкът, съдържащ се в тиквените семки, нормализира нивото на кръвната захар. Не си струва да давате вечерята на врага си, ако главният компонент в менюто ви е тиквата. Тя е идеална за вечеря не само заради малкото калории, но и заради съдържащите се в нея в големи количества магнезий и цинк, които влияят положително на нервната система и успокояват, а аминокиселината триптофан, на която са богати тиквените семки, нормализира съня.

Тиквеното семе гони паразитите и повишава настроението

Семената на голосеменните тикви (които нямат твърда обвивка) са известно средство против глисти. Наистина, в инструкциите към него пише, че трябва да се приема при лоша поносимост на други противоглистни препарати. Не бива да си мислим, че може просто да люпим тиквени семки и това ще ни избави от глистите, тъй като никой не отменя традиционното лечение.

В списъка от продукти, помагащи за изработването на серотонин – хормонът на щастието и на удоволствието, тиквените семки заемат почетното първо място, оставяйки зад себе си киноа, спанак, нахут, бобови и други зеленчуци и пълнозърнести храни. Такъв антидепресант е винаги удобно да имате край себе си. Той, между другото, е и чудесна закуска.

Сърцевината на тиквата също помага за ободряване на духа – витамините от група В, съдържащи се в нея в големи количества, отговарят също за изработването на серотонин.

Тиквата помага за ... добър тен

Каротинът, съдържащ се в огромно количество в тиквата, не само помага да изработването на витамин А (помните, че това е мастноразтворимо вещество, и е хубаво тиквата да се разбърка с малко сметана или масло), но и поддържа красив равен загар, както го прави морковът.

При вземане на слънчеви бани е много важно достатъчното количество витамин С, тъй като имунната система – за разлика от всички нас, не обича да се препича. И тук ще ви помогне тиквата – съдържанието на витамин С в нея е достатъчно за целта.

Защитава черния дроб и бъбреците

Високото съдържание на витамин К, калий и натрий прави тиквата отлична храна за тези, които имат проблеми с бъбреците. Този витамин е изключително необходим за правилната работа на бъбреците, а минералите участват във водно-соления обмен.

Тиквата е богата и на фибри, а във варен, печен или задушен вид е лишена от острота затова се препоръчва при заболяване на черния дроб и на стомаха.