Ако човек използва прекалено смартфона си, може да развие отклонение, наречено „смартфонен палец“, предупреждават американски учени от престижната Мейо клиник. Това е болезнено състояние, предизвикано от повтарящи се движения, като писането например. Резултатът е артрит на ставите или тендинит – възпаление на сухожилията. Досега такива отклонения се наблюдаваха само при работници в заводите, отбелязва Zee News.

Все повече хора се оплакват от характерни болки в палците, констатирали учените, според които причината е не само в повишените натоварвания. По време на ползването на смартфона повечето палци са извити по неестествен начин. От тези неатомични движения страдат ставите.

Лекарите препоръчват да правим прекъсвания, ако искаме да избегнем такива проблеми. Ръцете – както и очите, трябва да си почиват от смартфона. Смисъл има и в периодичната смяна на начините за набиране на текста – с друг пръст или по гласов път например. Лекарите съветват също всекидневно да правим разтяжка и упражнения за китките и палците.