Уникално устройство за лечение на затлъстяване - Maestro Rechargeable System, е регистрирала американската Администрация по контрол върху храните и лекарствата. Уредът е разработен от компания EnteroMedics и представлява електростимулатор, въздействащ на нервните пътища между мозъка и стомаха.

Това въздействие позволява да бъде контролирано чувството за глад и ситост. Устройството е подходящо за хора над 18 години с диагностицирано затлъстяване. Притежателят обаче трябва преди това да е използвал поне една от стандартните програми за отслабване и да страда поне от едно заболяване, предизвикано от наднорменото му тегло.

Стимулаторът се състои от презареждащ се акумулатор и електроди, имплантирани в стомаха. Оттам той изпраща електрически импулси към блуждаещия нерв. Притежателят му разполага с външен блок за управление, който му дава възможност да презарежда батерията и да регулира настройката на прибора. Безопасността и ефективността на устройството са доказани върху 233 пациенти със затлъстяване. Но производителите ще продължат с изследванията още пет години, за да подкрепят получените изводи.