Колкото и странно да звучи, мазната храна е далеч по-опасна за мъжете, отколкото за жените. Това е така, защото мъжкият и женският мозъци реагират различно на храната с високо съдържание на мазнини, установили експерти от научно-изследователския институт в Лос Анжелис.

Тази особеност повишава риска от възпаления при мъжете, които се хранят предимно с мазни храни, твърдят учените. Защото възпалението в главния мозък е свързано с преяждането, дисбаланса в кръвната захар и увеличеното възпаление в други части на тялото, в това число и на мастната тъкан, съобщава Cell Reports.

Ако за жените е полезно от време на време да похапват храни с високо съдържание на мазнини, то такава храна не е препоръчителна за мъжете, коментира резултатите от проучването ендокринологът Дебора Клег, ръководител на изследователския екип.

Тя смята, че диетичните препоръки за хранене трябва да са съобразени задължително с техните резултати. Д-р Клег е категорична, че мъжете трябва да избягват фаст фуда, наситените мазнини и транс-мазнините, особено ако имат нарушение в обмяната, сърдечни заболявания или диабет тип 2.