Хората, страдащи от инсулинозависим диабет, са принудени редовно да измерват нивата на кръвната си захар и след това, според резултатите от измерването, инжектират подходящата доза инсулин. Предозирането на лекарството обаче, може да доведе до сериозни усложнения (хипогликемични гърчове) и дори да му струва живота.

Добрата новина е, че може би скоро на инсулинозависимите вече няма да се налага да изчисляват необходимата доза инсулин, а инсулинът ще го прави вместо тях! Идеята за създаване на "интелигентен инсулин", който може да предотврати твърде ниското ниво на кръвна захар, принадлежи на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Този хормон, секретиран от клетките на панкреаса, е "ключът", който помага на глюкозата да влезе в клетките от кръвния поток. Инсулинът се свързва с клетъчната повърхност и активира съдържащия се в него глюкозен транспортер. След това този протеин излиза върху повърхността на клетката и започва да се прикрепя към "плаващата" наблизо глюкоза.

"Умният инсулин", създаден от биоинженери, съдържа допълнителна молекула, която химически блокира транспортера на глюкоза, ако нивото на кръвната захар вече е нормализирано (например веднага след хранене). Така се поддържа постоянна вътрешна среда и се намалява риска от хипогликемия.

„Умният инсулин" вече успешно е тестван върху мишки, страдащи от диабет тип 1 (инсулинозависим). Резултатите показват, че нивото на глюкоза в кръвта на животните остава в нормалните граници в продължение на 10 часа след първата инжекция. Следващата стъпка на учените е да потвърдят този удивителен ефект върху повече животни, включително и други видове.