Жените в азиатските страни, които употребяват много храни на основата на соя през целия си живот, имат пет пъти по-ниски показатели на рак на млечната жлеза, отколкото жените в Щатите, сочи статистиката.

Въпреки това някои учени все още си позволяват да препоръчват на жените с висок риск от развитие на някои форми на рак на гърдата да избягват храни на основата на соя. Тези храни съдържат съединения, наречени изофлавони, които са от групата на фитоестрогените и за които някои изследователи твърдят, че могат да стимулират ръста на туморите.

Учени от Джорджтаунския център за рака във Вашингтон проучили възможната причина за парадоксалното въздействие на соята върху нашия организъм, показвайки как тя може да предотврати рака и едновременно с това да стимулира неговото разпространение. Или така наречения „соев парадокс“.

Учените открили, че мишките, които употребявали изофлавони в продължение на целия си живот, подобрили противораковия си имунитет. Мишките обаче, които не употребявали изофлавони преди поява на рака на млечната жлеза, не демонстрирали аналогичен имунен отговор. Напротив, при такива животни били отбелязани по-високи темпове на развитие на рака и по-високи показатели на рецидив след отстраняване на тумора.