Няма алергия към захарта като такава, но има хора, които имат непоносимост към бързите въглехидрати и могат да причинят неприятни симптоми.

Въглехидратите, които имат сладък вкус, са неразделна част от плодовете, от много зеленчуци, млечни продукти, изваждането им оттам е технически трудно, обяснява руският алерголог Олга Жоголева.

И има продукти, в които захарта се добавя специално: разнообразие от сладкиши, напитки, сосове и много други. От тях е по-лесно да се откажете.

Според наличните днес научни доказателства, не са описани нито IgE-медиирана алергия, нито IgE-независима алергия към захар, лактоза, малтоза, фруктоза, глюкоза, галактоза, тъй като тези въглехидрати не се разпознават от клетките на имунната система.

Симптоми на "захарна алергия"

Непоносимостта към въпросните въглехидрати е известна, тя е свързана с нарушение при абсорбцията им в стомашно-чревния тракт и се проявява чрез стомашно-чревни симптоми:

подуване на корема;

диария;

метеоризъм;

коремни болки.

Появата на тези симптоми не е свързана с борбата на имунната система с въглехидратите, а с взаимодействието на неразградените въглехидрати с чревните бактерии. Бактериите „ядат“ въглехидрати, а продуктите от това хранене са газове. Освен това несмилаемите въглехидрати привличат вода, което води до втечняване на изпражненията и диария.

Защо се появява обрив заради сладкото?

Най-често причината е, че в сладките храни има псевдоалергени. На големи порции те дразнят кожата и причиняват различни видове обриви.

Разликата между такава непоносимост и алергията е в:

Липсата на участие на имунната система;

Много нисък риск от тежки реакции;

Ефект, зависим от дозата.