Изкуствена кръв, която може да се прелива на пациенти, независимо от тяхната кръвна група, сздадоха японски учени. Това съобщава екипът учени от Медицинския колеж на Министерството на националната отбрана на Япония, публикувана в списание Transfusion.

"Изкуствената кръв" съдържа червени кръвни клетки, които носят кислород, и тромбоцити, които осигуряват коагулацията на кръвта при наранявания и наранявания. Кръвните клетки се поставят в микроскопични сфери, наречени липозоми, и се потапят в течност.

Според разработчиците такава "кръв" може да се съхранява при нормална температура повече от година. За сравнение, тромбоцитите от донорската кръв могат да се съхраняват за не повече от четири дни, а червените кръвни клетки не повече от 20 дни, дори и при ниски температури.

 В отдалечени региони, като островите, обикновено е много трудно да се съхранява достатъчно донорска кръв за преливане в случай на спешност. "Изкуствената кръв" може да спаси живота на хората, които иначе биха умрели, обяснява водещият автор Манабу Киношита, цитиран от The Daily Mail.

Друг проблем, с който се сблъскват лекарите, когато се нуждаят от спешно кръвопреливане, е определянето на кръвната група на пациента. В случаите с "изкуствена кръв" обаче това не се изисква - тя е подходяща за всички, казват учените. Как точно Киношита и колегите му са решили този проблем, все още не е ясно.

Изследователите преляли "изкуствена кръв" на десет заека с тежка кръвозагуба, в резултат на което шест от животните оцеляли. Според учените същото съотношение на оцелелите и смъртните случаи би се случило и с преливането на истинска кръв. Никакви отрицателни странични ефекти, като кръвни съсиреци, преливанията на "изкуствена кръв" не са причинили.