Всички знаем, че с възрастта косата оредява. Но едва сега японски учени намериха обяснение на този неприятен факт. Екип под ръководството на Хируки Матсумуро открил, че възрастовото оплешивяване е свързано с гибелта на стволови клетки на космените фоликули (СККФ).

Когато са в норма СККФ образуват особени торбички, от които постепенно се развиват космите. Учените решили да изучат влиянието на структурата на СККФ по примера на ускорената загуба на косми при мишките. Година и половина след началото на експеримента при животните се наблюдавали първите симптоми на оплешивяване.

А генетичният анализ показал, че стволовите клетки на загиналите фоликули сдържали по-голям брой генетично увредени ДНК и това особено се чувствало при гена COL17A1. Учените установили още, че ключов фактор на транскрипция, иницииращ растежа на коса, е генът FoxC1.

Японските експерти смятат, че регулирайки експресията на този ген върху развитието на различните етапи от жизнения цикъл на косата (активен или пасивен), косопадът може да се предотврати.