Статистиката за последните десетилетия показва, че употребата на калории е намаляла съществено. Защо тогава броят на затлъстелите нараства? Да потърсят обяснение се заели експерти от независимата британска организация Behavioural Insights Team.

В проведената от тях анкета възрастните британци споделят, че употребяват следно 2000 калории дневно, докато изследването на BIT показва, че тази цифра надвишава 3000 калории. Тоест хората ядат много повече, отколкото си признават.

Специалистите анализирали данни от анкети за хранене, събирани от 1993 до 2003 години и се постарали да изяснят защо днес официалната статистика сочи намаляване на обема на употребяваните калории при положение че според споделеното от съвременниците ни за употребяваните калории това не би трябвало да води до напълняване, а да им гарантира дори отслабване.

Една от причините за затлъстяването на съвременния човек е в това, че той не си признава колко всъщност изяжда, коментират експертите. А Майкъл Халсфорд – директор на BIT смята, че програмите, насочени към борба със затлъстяването, не са фокусирани към намаляване на дневната норма калории.